Rețete cu Rafinețuri

Tort « Deliciile Noeliei » (cu "Rafinețuri" cu gem de caise sau dulceață de căpșuni)

 

Ingrediente

 • 2 ouă de țară
 • 100g+150g+75g zahăr
 • 3 pachețele zahăr vanilat bourbon
 • sare
 • 100 g făină
 • ½ linguriță praf de copt
 • 2 borcane de "Gem de caise cu rozmarin" sau "Dulceață de căpșuni cu ghimbir"
 • 500 g căpșuni sau caise
 • 200g biscuiți Savoyard (sau biscuiți pentru tiramisu)
 • 14 foi de gelatină
 • 500 g iaurt de casă sau iaurt 10% grăsime
 • Coajă de lămâie și portocală
 • 600 g frișcă Elle & Vire sau LaDorna 

 

Mod de preparare 

În primul rând pregătiți o formă rotundă de 26 cm în care ați pus hârtie de copt.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă. Se adaugă 100 g zahăr, un pachet de zahăr vanilat, sare. Se adaugă gălbenușurile, făina, praful de copt și coajă de lămâie și portocală în cazul în care vă place gustul răcoritor de citrice. Aluatul se toarnă în forma unsă cu unt și tapetată cu făină. Se coace 20 min. Se lasă la răcit.  

Gemul sau dulceața se pune la blender pentru a forma o spumă. 

Biscuiții trebuiesc poziționați în picioare, de jur împrejurul formei, cu partea zaharisită spre exterior, pe blatul déjà copt și răcit. Biscuiții trebuie să depășească cu două degete marginea formei. În cazul în care sunt mai înalți decât forma, trebuiesc tăiați la aceeași înălțime.

Se pun apoi feliile de caise sau căpșuni pe blatul copt în așa fel încât să acopere toată suprafața. Trebuie avut grijă ca biscuiții să rămână în picioare.  

Foile de gelatină se pun în apă rece să se înmoaie. Iaurtul se mixează cu 150 g zahăr, 2 pachețele de zahăr vanilat bourbon, coajă de lămâie și de portocală după gust.

Gelatina se scurge, se pune într –o cratiță, împreună cu câteva linguri de iaurt și se lasă la foc mic să se dizolve.

Între timp se bate frișca.

Gelatina dizolvată se adaugă cremei de iaurt. Se amestecă, după care se adaugă frișca, omogenizându-se bine.

1/3 din cremă se toarnă pe blatul copt. Jumătate din crema rămasă se amestecă cu spuma de gem sau dulceață. Se adaugă peste primul strat. Resturile de la biscuiți se sfărâmă peste acest strat. Se adaugă și ultima parte a cremei.

Spuma de dulceață rămasă se amestecă cu un pic de gelatină și se pune într-un "Biberon" (o sticla de plastic cu capac și dui din plastic pt. a nu curge foarte rapid). În momentul în care tortul a început să se întarească un pic, se trag linii cu spuma de dulceață sau gem rămasă, astfel încat deasupra tortului să apară un model de plasă cu patrate, fiecare linie trasa la 1,5-2 cm distanță. 

Cu un băț de frigăruie sau scobitoare, se trece pe deasupra plasei din spumă, prima linie pornind dintr-o extremitate a tortului spre cealaltă, o linie in sus, una in jos, la 1,5-2 cm distanță. Astfel tortul nu mai necesită alt decor. 

Tortul se dă la frigider pentru 3-4 ore.  

Sfatul meu: Pentru a vă ușura această rețetă, puteți renunța la blatul copt, tortul va fi la fel de bun. În cazul în care aveți mai mult timp la dispoziție, vă sugerez să faceți minitortulețe : vă veți uimi musafirii și veți încânta copiii. Tortul poate lua orice altă formă : pătrat, dreptunghiular, inimă…D-vs puteți alege ! Fructele de pădure sau fructele de care dispuneți în curte sunt la fel de bune pentru acest tort răcoritor. Nu uitați să improvizați !

Gătiți cu plăcere!